ОДК Несебър
Общински детски комплекс

История

Началото е поставено в далечната 1982 година. По решение на Бургаската Димитровска пионерска организация "Септемврийче", на 23 септември в Несебър за първи път врати отваря Общинският пионерски дом "Никола Трендафилов". Той има за цел да развива работата с деца и ученици чрез организиране на дейности в свободното им време за откриване и усъвършенстване на техните индивидуални способности и дарования в областта на изкуството, науката, техниката и спорта.

1990 година Общинският пионерски дом преминава към Община Несебър като Център за работа с деца. Две години по-късно центърът е преобразуван в Общински детски комплекс Несебър. 

През 2002 година, по случай 20 годишния юбилей, Община Несебър подарява на децата нова съвременна сграда, в която детският комплекс се помещава и до днес. Христо Драгиев изработва логото, а поетесата Татяна Йотова и композиторът Хайгашод Агасян създават химна на емблематичното за града ни средище за изкуство и образование.

Първите кръжоци, в които участниците получават знания и развиват своите умения са корабомоделизъм, дърворезба, кукловодство, фотодело, художествено слово, етнография, археология, картинг.

В унисон с времето и интересите на децата и младежите, създадените в годините занимателни програми се променят. Появяват се зянятия, свързани с осъвременения бит и все по-навлизащите в ежедневието нови технологии.

И все пак, има форми, които запазват своята актуалност и продължават да се развиват от основаването на детския комплекс до днес. Така кръжоците "Краезнание", "Сръчко", "Знам и мога", клуб "Компютър", вокална група "Морски звездички", школата за класически и модерен балет "Звезди" и школата за езиково обучение обединяват подрастващите в един пъстър свят на креативност, фантазия, артистичност и изобретателност.

Своите постижения и изпълнителско майсторство децата продължават да представят ежегодно в многобройни регионални, национални и международни фестивали, конкурси, концерти и изложби.